Irti tupakasta

Elämä savuttomana on pidempi, terveellisempi ja maistuvampi. Jos kuitenkin vielä tupakoit niin muista että tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Mitä nuorempana lopetat sitä suurempia terveyshyödyt ovat. Tupakointi lyhentää keskimäärin kymmenellä vuodella ikää ja kasvattaa riskiä sairastua syöpään ja heikentää esimerkiksi hedelmällisyyttä. Tupakasta on mahdollista päästä irti vaikka se ei tunnetusti ole helppoa.Lopullinen tupakasta eroon pääseminen vaatii usein 3–4 yritystä. Mikä on sinun syysi olla lopettamatta?

Tupakkariippuvuudella tarkoitetaan tupakoinnin aiheuttamaa fyysisistä sekä psyykkistä. Tupakkariippuvuutta pahentaa usein sen liittyminen tiettyihin sosiaalisiin tilanteisiin. Aamukahvin kanssa, ruoan jälkeen tai viinilasillisen ääressä.

Mitä hyödyt kun lopetat tupakoinnin?

 • Hajuaisti ja makuaisti paranee jo muutamassa päivässä
 • Nukut paremmin
 • Et stressaannu yhtä helposti
 • Mielialasi ja vireystilasi kohoaa
 • Yskä ja limaisuus lievenevät (1–2 kuukaudessa)
 • Hengitys kulkee paremmin (2–3 kuukaudessa)
 • Hyvän HDL-kolesterolin määrä nousee
 • Mahdollinen erektiohäiriö helpottaa
 • Sairastumisriski keuhkosairauksiin ja sepelvaltimotautiin pienenee
 • Lääkkeiden käyttö vähenee

Vieroitusoireet helpottavat ajan myötä

Fyysiset vieroitusoireet alkavat 2–12 tunnin kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, ovat huipussaan 1–3 päivän kuluttua ja kestävät yleensä noin 3–4 viikkoa. Oireiden kestossa voi olla suuriakin eroja mutta kaikilta ne kuitenkin loppuvat aikanaan.

Yleisimpiä vieroitusoireita ovat huonovointisuus, ärtyisyys, kärsimättömyys, tupakanhimo, levottomuus, keskittymis- ja univaikeudet, päänsärky sekä makean himo ja lisääntynyt ruokahalu. Joillakin kahvin juonti pahentaa oireita.

Painon nousu, noin 3–5 kg, on tyypillistä ensimmäisen vuoden aikana, mutta se tasaantuu itsestään tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Vieroitusoireisiin on mahdollista saada apua

Nikotiinikorvaushoitoa suositellaan silloin, kun tupakoija polttaa yli 10 tupakkaa päivässä. Se sopii käytettäväksi myös vieroittamiseen nuuskasta.

Nikotiinikorvaushoidon tarkoituksena on vähentää nikotiinin määrää elimistössä asteittain niin, että vieroitusoireet olisivat hallittavissa ja riippuvuus pikkuhiljaa hellittäisi. Hoidossa veren nikotiinipitoisuus jää pienemmäksi kuin jos henkilö tupakoisi.

Tupakasta vieroitukseen voidaan käyttää nikotiinikorvausvalmisteita, lääkkeitä tai näiden yhdistelmää.

Tupakointi lukujen valossa 

Tupakoinnin haluaisi lopettaa kuusi kymmenestä tupakoijasta, ja neljä kymmenestä on yrittänyt lopettamista viimeisen vuoden aikana. Päivittäin tupakoivista aikuisista kahdeksan kymmenestä on huolissaan tupakoinnin vaikutuksista omaan terveyteensä.

Tupakointi aiheuttaa maailmassa vuosittain noin 7 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Suomessa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee joka vuosi noin 4 000 ihmistä.

Nikotiinipusseilla on monta nimeä. Lyhyessä ajassa niistä on tullut monen tupakkajätin hittituote.
Koska nikotiininuuskassa ei ole tupakkaa, EU:n tupakkadirektiivi ei koske sitä.
Ylen valmistajilta keräämien tietojen mukaan nikotiinipusseja myydään jo 14 EU-maassa. Tupakkaa sisältävää nuuskaa sitä vastoin saa myydä ja valmistaa vain Ruotsissa.

Mietoa nikotiininuuskaa myydään Suomessa laillisesti nikotiininkorvaustuotteena.

Tupakointi on yksi merkittävimmistä ennenaikaiseen kuolemaan johtavista syistä. Silti tupakoinnin lopettaminen saattaa tuntua vaikealta ellei mahdottomalta. 

Moni myös ajattelee että pitkään jalkunut tupakointi on jo vaurioittanut elimistöä pysyvästi. Näin ei kuitenkaan ole. Saatat yllättyä miten nopeasti kehosi alkaa toipua myrkyistä ja vaurioista jotka johtuu vuosien tupakoinnista. 

Aikajana

Terveyshyödyt alkavat melkein välittömästi.. Ihmisen elimistö alkaa toipumaan.

Tunnin kuluttua

Jo 20 minuutin kuluttua viimeisestä tupakasta verenpaine palautuu normaaliksi. Myös verenkierto alkaa elpyä.

12 tunnin kuluttua

Tupakka sisältää useita myrkyllisiä aineita. Esimerkiksi häkää. 

Häkä estää hapen vapaan päsäsyn keuhkoihin ja  sitä kautta verenkiertoon.

12 tunnin kuluttua viimeisestä tupakasta elimistö alkaa palautua häkän vaikutuksista ja happitaso keuhkoissa ja verenkierrossa alkaa normalisoitua.

Päivän kuluttua

Jo yhden päivän jälkeen riski saada sydänkohtaus pienenee. 

Tupakointi vaikuttaa monella tavalla ihmisen verenkiertoon. Yksi niistä on että se alentaa hyvän kolesterolin määrää elimistössä. Tupakointi myös nostattaa verenpainetta ja yhdessä korkean kolesterolin kanssa se lisää veritulpan riskiä.  

2 päivän kuluttua

Tupakointi vaurioittaa maku ja hajuaistia. 2 päivän kuluttua viimeisestä tupakasta hermopäätteet alkavat elpymään. Henkilö alkaa huomaamaan jo muutoksen parantuneina aisteina.

Kuukauden kuluttua

Jo yhden kuukauden kuluttua keuhkot alkavat elpymään. Entinen tupakoitsija alkaa havaitsemaan hengityksen kulkevan paremmin ja yskimisen ja limanerityksen vähenevän. Juokseminen ja muu fyysinen treenaaminen helpottuu.

1-3 kuukautta

Seuraavien kuukausien aikana toipuminen etenee.

9 kuukauden kuluttua

Keuhkot ovat jo ehtineet toipua merkittävästi. Riski saada flunssa tai muu vastaava on jo huomattavasti pienempi kun keuhkorakkulat ovat ehtineet puhdistatua tupakan tuomasta tervasta

Vuoden kuluttua

Riski sairastua sydän tai verisuonitautiin on jo puolittunut vuoden kohdalla tupakoinnin lopettamisesta. 

5 vuoden kuluttua

Elimistösi  on jo puhdistautubut kaikista tupakan tuomista myrkyistä ja verenkiertoelimistösi on palautunut normaaliksi.

10 vuoden kuluttua

Riskisi sairastua tupakan aiheuttamiin syöpiin kuten keuhkosyöpään on jo puolittunut.

15 vuoden kuluttua

Riskisi sairastua sydänkohtaukseen tai esimerkiksi vatsasyöpään on jo yhtä pieni kun ikäiselläsi ihmisellä joka ei ikinä ole tupakoinnut

20 vuoden kuluttua

Nyt riskisi sairastua mihinkään tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin on jo lasksenut samalla tasolle kun että et olisi ikinä polttanutkaan.

Hyödynnä Internet!

Myös Internetistä löytyy apua tupakoinnin lopettamiseen: 

 • Päihdelinkki: tupakka 1
 • Nuortenlinkki.fi: tupakka 2
 • Fressis  3
 • Fressis: Näe, miten tupakka vaikuttaa ihmiseen  4
 • THL: tupakka  5
 • Stumppi: Harkitsetko tupakoinnin lopettamista? 6
 • Smokefree  7
 • Terveyskirjasto (esimerkiksi hakusanalla tupakka)  8
 • FILHAn materiaalit tupakoinnin lopettajalle  9

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *