Nuuskan historia

Nuuska ja nuuskan historiaa

1400-1500 luvut

Elettiin 1400-luvun loppupuolta kun muuan Christopher Columbus purjehti Hispaniolan saarelle Karibialla ja näki alkuperäiskansojen hengittävän sieraimen kautta jotain pulveria. Sitä kutsuttiin nenänuuskaksi. Pulveri sisälsi enimmäkseen tupakkaa ja siitä innostuneina ottivat merimiehet mukaansa muutaman tupakkakasvin palatessaan takasin Portugaliin ja muihin Euroopan valtioihin. Tupakkakasvilla uskottiin olevan monta lääketieteellistä hyötyä kuten migreenin parantaminen. Ranskan kuningashuone innostui juuri tästä syystä kovasti nenänuuskasta ja ei aikaakaan kun siitä tuli suosittu tuote myös yläluokan keskuudessa. Eniten siitä innostui kuitenkin Jean Nicot, Ranskan suurlähettiläs Portugalissa. Hän esitteli tupakkatuotteen Pariisissa kuningashuoneelle. Nicot teki tuotteesta niin tunnetun että hänen nimeään alettiin käyttämään tupakka sanan sijasta. Jopa Carl von Linné alkoi käyttämään nimeä kasvien puolella. Nenänuuska olis siis ensimmäinen nuuska.

1600-luku: Nuuska keksitään

Ruotsin kuningashuone, kuten käytännössä kaikki europan kuningashuoneet, oli innoissaan Ranskan nenänuuskasta ja ruotsiin se rantautui 1600-luvun puolivälissä. Siitä tuli yläluokan status symboli ja nuuskaa vedettiin hienoista kultaisista ja hopeisista rasioista. Pari vuosikymmentä meni siihen että kaikki nuuska oli tuontitavaraa mutta pikkuhiljaa tupakkakasvia alettiin myös viljelemään kotimaassa, lähinnä Skånessa ja Smålandissa. Nenänuuskan käyttö laski jyrkästi Ranskan vallankumouksen yhteydessä. Tuote assosioitiin liian voimakkaasti yläluokan luksustuotteeksi, ja valtaan päässyt työväenluokka ajoi voimakkaasti nuuskan sijaan tupakan polttamista ja siihen ihmiset nopeasti siirtyivätkin.

Samoihin aikoihin myös nuuskan käyttö Ruotsissa muuttui. Ruotsalainen snus keksitään. Sen valmistusprosessi oli yksinkertainen ja valmistuskulut edulliset. Uudesta tuotteesta tulee niin suosittu että se syrjäyttää markkinoilta käytännössä kokonaan nenänuuskan ja purutupakan. Nuuskan tuotannosta vastasi alkuun paikalliset maanviljelijät mutta pikkuhiljaa sen ympärille alkoi muodostua isompia teollisia pelureita. Syntyi vielä tänä päivänäkin tunnettuja valmistajia. General Snus, Röda Lacket ja Ljunglöfs. Ettan oli niistä isoin.

Tänä päivänä valmistusmetodit ovat hieman erilaiset kun silloin joskus 1700-luvulla. Tupakkalehdet kuivataan ja jauhetaan puruksi, siihen lisätään vettä, suolaa, soodaa ja makuaineita. Lopuksi Swedish Snus fermentoi tuotteen korkeassa lämpötilassa ennen pakkaamista. 

1900-luku ja Euroopan Unioni

1900-luvun alussa ruotsa laisen nuuskan käyttö lisääntyi räjähdysmäisesti ja nykyään monopolisoitu tupakkateollisuus kukoisti. Joka vuosi ruotsista myytiin useita tonneja nuuskaa ulkomaille joista tulleilla voitoilla rahoitettiin osittain myös ruotsin puolustusvoiminen tarpeita ensimmäisen maailmasodan aikana. Vaikka nuuskalla meni hyvin niihin aikoihin niin toi ensimmäinen maailmansota myös amerikkalaiset tupakkajätit europan markkinoille. Tupakat veivätkin osan nuuskan suosiosta useiksi vuosikymmeniksi. Vasta kun alettiin heräämään tupakan polton vaarallisuuteen ja haittoihin alkoi taas nuuska lisäämään suosiotaan kuin vastaavasti poltettavan tupakan käyttö väheni.

Vaikka kaikki tutkimukset osoittivat nuuskan olevan paljon vähemmän haitallista terveydelle kuin tupakan poltto teki Euroopan unioni yllättävän päätöksen vuonna 1992 ja kielsi kaikki tupakkaa sisältävät ja suussa käytettävät tuotteet koko sen alueella pois lukien Ruotsin joka sai erityisluvan myydä ja valmistaa nuuskaa.

Nykyhetki ja nikotiininuuska

Nikotiininuuskasta on tullut suosittu vaihtoehto etenkin heidän keskuudessa jotka haluavat lopettaa tupakoinnin. Tutkimukset osoittavat että monessa Euroopan maassa tupakan poltto on vähentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana jopa 45%. Tutkimustieto tukee myös sitä että nikotiininuuskaa ja muita savuttomia nikotiinituotteita pitäisi tukea tupakoinnin sijasta. Kaikki savuttomat vaihtoehdot ovat huomattavasti vähemmän haitallisia kuin poltettava tupakka.

Sama maku mutta ilman tupakkaa

Nikotiinipussit aloittivat uuden aikakauden nuuskateollisuudessa. Kehiteltiin tuote joka sisältää nikotiinia, joissa on runsaasti makuvaihtoehtoja mutta pussin koko ja suutuntuma pyrittiin pitämään samana kuin perinteisessä nuuskassa. Nyt kuitenkin täysin ilman itse tupakkaa ja ilman muita perinteisen nuuskan mukana tulevia myrkkyjä, kuten raskasmetalleja, ja ilman vaivaa, jota nuuskaa Haaparannasta hakiessa joutuu kokemaan. Nämä uudet nikotiinipussit ovat täysin valkoisia joten riskiä hampaiden värjääntymisestä ei enää ole. Valmistusprosessi on huomattavasti luontoystävällisempi kuin tupakkateollisuudella.

Valkoinen nuuska sai myyntiluvan Suomessa vuonna 2016 ja onkin nykyään suosituin tapa lopettaa tupakointi. Verrattuna esimerkiksi Zonniciin uudet maut ovat täysin eri planeetalta.
Sivustomme kautta voit tilata postitse maksimissaan 108 rasiaa kerralla, tämä vastaa 3kk itsehoitotuotteille määriteltyä maksimimäärää. Kaikki nikotiinipussit ovat alle 4mg/annospusseja. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *