Tupakan ympäristöhaitat

Kaikki tietävät että tupakka on haitallista terveydelle mutta harvemmin puhutaan tupakkateollisuuden aihettamista ympäristöhaitoista. Tupakan tuotannossa käytetään runsaasti vettä, viljelymaata ja energiaa. Hiilijalanjälki on iso ja sademetsää hakataan pois sen tieltä.

Tupakka aiheuttaa myös vuosittain miljoonia tonneja kiinteää jätettä. Tupakantumpit ovat ympäristömyrkkyä. Kun tumppi heitetään luontoon, liukenee siitä maahan tai mereen myrkyllisiä kemikaaleja kuten kadiumia, arsenikkia ja lyijyä. Tupakantumppeja on kaikkialla sillä kyseessä on maailman yleisin roska. Maailmanlaajuisesti ympäristöön heitetään 4.5 biljoonaa tupakantumppia joka vuosi. Tumpit saastuttavat enemmän kuin muvipussit ja pillit yhteensä. Ja ne eivät maadu. Kun tumppit heitetään maahan kulkeutuvat ne helposti vesistöihin ja samalla tumppien sisältämät myrkylliset kemikaalit huuhtoutuvat mereen ja ekosysteemeihin. Neljäkymmentä prosenttia kaikista maailman rannoilta löydetyistä roskista liittyy tupakointiin.

Mistä sitten tupakantumppi on valmistettu? Sen voisi kuvitella olevan lähinnä paperia, mutta todellisuudessa tumppi on selluloosa-asetaattia joka luokitellaan muoviksi. Se ei hajoa tai katoa luontoon, vaan muuttuu hitaasti mikromuovihiukkasiksi.

Älä koskaan heitä tupakkaa luontoon!

Maatalous

Tupakkaa viljellään kehittyvissä maissa, joissa erityisesti ruoan viljely olisi tupakkaa paljon tärkeämpää. Tupakantuotanto aiheuttaa köyhyyttä ja nälkää siellä missä eniten tarvittaisiin muutenkin apua. Lisäksi tupakan viljelyyn liittyy ihmisoikeuskysymyksiä. Tupakkaviljelmillä käytetään yleisesti nais ja lapsityövoimaa.

Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia. Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia, häkää, asetonia ja ammoniakkia. Osa kemikaaleista on peräisin itse tupakkakasvista mutta myös tupakan viljelyssä käytetyistä lannoitteista ja torjunta-aineista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5% Alennus
Ei palkintoa
90% alennus
ilmaiseksi 10 purkkia
10% Alennus
Ilmaiseksi 5 purkkia
Ei palkintoa
Ei onnea!
Melkein!
Tosi lähellä!
Ei palkintoa
Huono onni tänään
Kokeile Onneasi! Voita Mahtavia Palkintoja!
Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja pyöräytä onnenpyörää. Voit voittaa ilmaiseksi nikotiininuuskaa!
Säännöt:
  • Yksi pyöräytys per käyttäjä
  • Huijarit diskataan